|
Jeep Cherokee wahacze rurowe zamiast resorów |
| Autor |
Wiadomość |
Gregor887

|
Wysłany: 2010-07-26, 14:14
|
|
|
| TomekXJ napisał/a: | | Do 1:00 nad ranem |
Czyli o 12:00 nad ranem było prawie gotowe . Łącznie z mocowaniem amorków i sprężyn |
|
_________________ 2.1 TD '93 r.
Dystanse amortyzatorów XJ, ZJ, WJ..., kratki bezpieczeństwa, bagażniki... |
|
|
|
 |
Mroczny

|
Wysłany: 2010-07-26, 18:20
|
|
|
| Czterylitery - dla trakcji o niebo ważniejsze jest dobrze zestrojone zawieszenie niż blokady. Szczególnie przy technicznej, precyzyjnej jeździe. W płaskim błocie również aczkolwiek to najgłupsza z przeszkód. I nie chodzi tylko o wykrzyże ale o wybieranie zawiasu. |
|
_________________ szukam wrongla |
|
|
|
 |
czterylitery

|
Wysłany: 2010-07-26, 21:23
|
|
|
| Mroczny napisał/a: | | o niebo ważniejsze jest dobrze zestrojone zawieszenie niż blokady |
To tysz wiem, ale jakby tak przy dobrze zestrojonym jeszcze blokady miał to łohoho, bo czasem tej trakcji może jednak braknąć. Ideałem byłoby jechać zawsze na czterech kółkach, tylko, że tak się czasem po prostu nie da. Oczywiście doceniam wkład w tą robotę i podziwiam możliwości tych aut, które przez samą budowę dają właścicielom duuuuużo stysfakcji. |
|
_________________ Szczęśliwy posiadacz Jeepa z VM JEEPY NIE SOM DO JEŻDZENIA, JEEPY SOM DO KOCHANIA.
www.jeepowisko.pl
Wszelkie osoby i postacie w moich postach są fikcyjne. Podczas pisania postów nie ucierpiały też żadne zwierzęta.
 |
|
|
|
 |
TomekXJ

|
Wysłany: 2010-07-26, 21:27
|
|
|
Zgadza się Gregor.U mnie nie dało się zrobić szybciej ,bo powstało coś w rodzaju ramy na podłużnicach mojego rzepa.Pozwoliło to zamontować klatkę bez większych strachów.Opis tych przeróbek można prześledzić w wątku "Wahacze rurowe zamiast resorów"
|
|
|
|
 |
czterylitery

|
Wysłany: 2010-07-26, 21:57
|
|
|
| TomekXJ napisał/a: | | Opis tych przeróbek można prześledzić w wątku |
Ja żem prześledził, poczytał. I już wiem cienki Bolek ze mnie. To nie takie hop siup. Kupie se chyba gotowy zestaw do XJ-ota. Odeszły mnie chęci na motanie, za stary jusz chyba jestem na naukę. Lepiej pozostanę przy konstrukcjach reklam. |
|
_________________ Szczęśliwy posiadacz Jeepa z VM JEEPY NIE SOM DO JEŻDZENIA, JEEPY SOM DO KOCHANIA.
www.jeepowisko.pl
Wszelkie osoby i postacie w moich postach są fikcyjne. Podczas pisania postów nie ucierpiały też żadne zwierzęta.
 |
|
|
|
 |
suchorz
T&S Jeep

Pomógł: 608 razy Dołączył: 05 Mar 2007 Skąd: Pierwoszyno /k.Gdyni
|
Wysłany: 2010-07-26, 22:10
|
|
|
| czterylitery napisał/a: | | Kupie se chyba gotowy zestaw do XJ-ota. Odeszły mnie chęci na motanie |
Słuszne podejście. |
|
_________________ XJ 4.0 lift 7,5" Kumho 35", Long Arm przód i tył T&S, tył sprężyny, wyciągarka, D30 Super + ARB i D35 Super + ARB - SPRZEDAM!!!!!!
T&S Jeep -serwis i modyfikacje off road tel. 507 958 920
III miejsce w klasie Ciężka Integra z windą na IX JeeParty
 |
|
|
|
 |
Krzysio
Krzysio

|
Wysłany: 2010-07-28, 18:39
|
|
|
Bardzo dużo by pomogło postawienie sprężyn z boku podłużnic , a na moście jeszcze szeżej.
Mniej by się bujał .
blokady nie raz mogą więcej zaszkodzić niż pomóc Na przykład w piaszczystej rzece przy zawracaniu ,,,,,,,,,,,jesteś zakopany
[ Dodano: 2010-07-28, 18:41 ]
Zibi ,przecież już cię zapraszałem |
|
_________________ Jeep Cherokee 4,0 zwolnice mechanik 100% blokady
Jeep Grand Cherokee (plaskacz)
 |
|
|
|
 |
zibi_4x4
|
Wysłany: 2010-07-28, 20:56
|
|
|
Krzysio,
| Krzysio napisał/a: | Bardzo dużo by pomogło postawienie sprężyn z boku podłużnic , a na moście jeszcze szeżej.
Mniej by się bujał . |
Dzieki za fajny pomysł
| Krzysio napisał/a: | | Zibi ,przecież już cię zapraszałem |
Wiem wiem musze wpasc bo musze zacząc przerabiac szarego na takie wahacze jak ty masz i blokady mu podorabiac
Tylko jakoś sie nie moge zebrac |
|
|
|
|
 |
TomekXJ

|
Wysłany: 2010-07-28, 21:14
|
|
|
| Krzysio napisał/a: | Bardzo dużo by pomogło postawienie sprężyn z boku podłużnic , a na moście jeszcze szeżej.
Mniej by się bujał . |
Jest to bezsensowna sprawa (chyba że po 8cm szerzej na stronę koła montować i to też będzie tarło o sprężynę na wykrzyżach) , taki szeroki kiosek nigdzie się nie zmieści
Jeśli chodzi o bujanie kioskiem to jest na to lekarstwo jakie zastosowaliśmy u kol Arnet XJ i nie chodzi o sprężyny a amortyzatory.
Mocowania fabryczne po skosie do środka budy są może i wystarczające ,ale do fabrycznych kółek.W kiosku o którym mowa są zamocowane skośnie do przodu i na zewnątrz podłużnic.Efekt -nie buja kioskiem |
|
|
|
 |
Krzysio
Krzysio

|
Wysłany: 2010-07-28, 22:50
|
|
|
| Mój ma 210 cm szerokości , co prawda opony mają po 15 cali .Jeśli się zapiera o przeszkodę wtedy obie blokady i wierzchem przechodzi A zmiana mocowania sprężyn spowodowała mniejszą wysypkę na trawersach . |
|
_________________ Jeep Cherokee 4,0 zwolnice mechanik 100% blokady
Jeep Grand Cherokee (plaskacz)
 |
|
|
|
 |
Yogurt

|
Wysłany: 2010-07-29, 03:53
|
|
|
Jestem pod wrażeniem, bardzo solidnie i schludnie wykonanej pracy
Pomyśl tylko nad tylnymi sprężynami, bo na fotce wygląda że zaraz wypadnie. Rozumiem ,że amortyzator "trzyma" ,ale kilka podskoków i nieszczęście gotowe.Później szukaj sprężyny w błocie
 |
|
|
 |
dARTi
608 301 674

|
Wysłany: 2010-07-29, 14:06
|
|
|
| suchorz napisał/a: | [
Na zakrętach będzie uciekał, bo nie ma panharda z tyłu, polibusze są za miękkie i nie utrzymają mostu na boki, mimo górnego układu V.
Układ jest dobry, ale po zastosowaniu przegubów kulowych.
|
popieram w pełnej rozciągłości
z czysto inżynierskiego punktu widzenia panhard jest elementem prowadzącym na który działają najmniejsze przeciążenia przez co jest najtrwalszym rozwiązaniem które dodatkowo zapewnia praktycznie całkowitą stabilizację poprzeczną
jakie sa jego wady wszyscy wiemy
przez te wady wymyślono A-Arm czyli sierżanta
to rozwiązanie ma jednak słaby punkt czyli przegub kulowy który musi przenosić duże obciązenia a nie jest do tego najlepiej "przystosowany"
jednakże "kratownicowa" budowa sierżanta sprawia, że cały układ jest sztywny poprzecznie.
Wersja "łopatologiczna" to 4 link czyli górne wahacze nie sa ze sobą połączone na sztywno.
To rozwiązanie eliminuje przegub kulowy ale niestety traci część zalet sierżanta w którym duża część sił poprzecznych rozkłada się równomiernie na wszystkie węzły sztywnej kratownicy.
W rozwiązaniu 4 link górne wahacze przenoszą potężne siły działające wzdłuż wahacza. Siły te są tym większe im dłuższe są wahacze i co za tym idzie mniejszy kąt rozwarcia układu V.
Z tego powodu układ musi być przewymiarowany ale mimo to nie jest w stanie zapewnić sztywności poprzecznej w szczególności kiedy jest oparty na tulejach.
Rozwiązanie bardzo dobre ze wzgledu na ogromne możliwości wykrzyżu i prostotę konstrukcji bez konieczności używania drogich elementów które najlepiej nadaje się do... pokazywania mozliwości wykrzyżu
OK - w dużym stopniu rekompensuje brak blokady ale tam gdzie wymagana jest skuteczność i uniwersalność nie będzie dobrym wyborem.
Myslę, że najlepiej sprawdzi się w trudnych technicznych trialach na bardzo nierównym podłożu a najgorzej na trawersach i szybkich OS-ach
W błocie niekoniecznie bo bagno lubi wciągać zawieszenia o dużym wykrzyżu przez co zacznie trudniej wytargać topielca
Ale to wszystko teoria a jak wiadomo nie zawsze pokrywa się ona z praktyką |
|
_________________ Wrong TJ pustynno/leśny 4,5" @ simex 35"
VIII JP; I częst. integra
Grand Cherokee 5.7 HEMI
 |
|
|
|
 |
SiMarco
555simarco@gmail.com

|
Wysłany: 2010-07-29, 14:15
|
|
|
| dARTi napisał/a: | | Ale to wszystko teoria a jak wiadomo nie zawsze pokrywa się ona z praktyką |
W praktyce to wiemy, że nie da się zbudować samochodu terenowego uniwersalnie - już na etapie projektu, trzeba założyć, w jakim terenie ma toto jeździć, niemal na konkretnie które rajdy. Każdy kompromis prowadzi do pomnika. Ale szpan jest |
|
_________________ XJ '92r LIMITED Black&White 4.0 HO BLOS Brothers, lift 3'', KL71 31'', trochę stali i szkła
Whisky z colą nie rozwiąże Twoich problemów. Ale z drugiej strony sama cola też nie... |
|
|
|
 |
|
|