Wysłany: 2009-05-17, 12:43 [ZJ] czujnik temperatury - Crown czy Mopar?
mam dylemat - muszę zmienić czujnik temperatury i MOPAR - 383 PLN netto, CROWN u Raffików ok 90 PLN (z przesyłką)
tyle, że różne są opinie na temat trwałości czujników CROWN
Jakie są wasze doświadczenia?
Podobnie z termostatem - iść w oryginał, czy szukać zamiennika?
_________________ Grand Cherokee Limited 5.2 96r, 2,5", Rubicon Express RXT 2421 przód, Doetsch Tech DT3268 tył, progi, przedni i tylny zderzak by ArkedFox & Kaper, NV242/NV249 mix by Winiu, Flowmaster Super 44
Wysłany: 2009-05-17, 16:01
Ja miałem czujnik ciśnienia oleju Crowna. Zaraz po założeniu u Raffików wariował, przy maksymalnym wciśnięciu gazu ciśnienie na wskaźniku spadało do zera, mimo iż na manometrze ciśnienie było. Teraz mam oryginał i jest dobrze. Na forum czytałem juz kilka opinii, że czujniki Crowna lubią się szybko psuć.
Wysłany: 2009-05-17, 19:42
Fakt, czujnik ciśnienia oleju Crowna to jedyny element z kabelkiem w moim jeepie, który regularnie niedomaga (mam chyba czwarty i też umarł ze dwa miechy temu). Czujnik temp. bangla ale zdaje się, że nie pamiętam abym go wymieniał więc może być jeszcze z fabryki.
Termostat mam Raffikowy, pewnie crown i bangla póki co. Ale poprzedni po dwóch latach się wieszał i musiał wylecieć.
BTW to założyłem wcześniej termostat o niższej temperaturze otwarcia (83 chyba). Ale wraz z nową chłodnicą i nowym wiskiem auto mi się wiecznie niedogrzewało. &0 stopni łapał i koniec. Zmieniłem na standart (93 chyba) i jest cacy, trzyma tuż przed stówką. Zobaczymy jak się letnie piekło zrobi, co będzie.
_________________ XJ '92r LIMITED Black&White 4.0 HO BLOS Brothers, lift 3'', KL71 31'', trochę stali i szkła
Whisky z colą nie rozwiąże Twoich problemów. Ale z drugiej strony sama cola też nie...
Wysłany: 2009-05-18, 10:33
SiMarco napisał/a:
Fakt, czujnik ciśnienia oleju Crowna to jedyny element z kabelkiem w moim jeepie, który regularnie niedomaga
Potwierdzam. U mnie wariował fabryczny. Kupiłem więc Crowna u Raffików, pożył miesiąc z kawałkiem i zdechł (objawy - na wolnych obrotach po dobrym rozgrzaniu silnika wskaźnik pokazywał "0", podczas jazdy było OK). Wkręcenie manometru rozwiało wątpliwości (ale co to mi krwi napsuło to moje, tym bardziej, że wysiadł kawałek od domu ) Założyłem więc z powrotem wcześniej wyjęty MOPAR (zafundowałem mu tylko przedtem solidną kąpiel w benzynie ekstrakcyjnej) i, odpukać... już kilka miesięcy działa jak należy.
Wniosek - mimo dużej dysproporcji cen należy kupić oryginał.
Pozdrawiam,
Piotr.
_________________ Grand Cherokee ZJ 4.0 Laredo '96, LPG, osłona reduktora by T&S, lift +40 mm, SS by Ironman