Jeep.Org.PL Strona Główna
RegulaminRegulamin    FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 

Poprzedni temat «» Następny temat
błąd P0702
Autor Wiadomość
bogdan2.7crd 

Dołączył: 17 Lip 2011
Skąd: Bielsko
Wysłany: 2011-07-17, 13:29   błąd P0702

Od ponad pół roku jestem posiadaczem Jeepa Grand Cherokee 2.7 CRD , rok produkcji 2002, skrzynia quadra drive , kupionym w polskim salonie - a więc wersja europejska. Wszystko byłoby OK gdyby nie ostatnie przygody z automatyczną skrzynią biegów. Około 3 tygodni temu weszła mi w tryb awaryjny, w związku z czym odstawiłem auto do mechanika, który obsługiwał mi do tej pory ten samochód. Po poszukiwaniach usterki, podłączeniach pod komputer, itp. odebrałem auto, które miało być podobno naprawione (wg mechanika wymienił jakiś kabelek i wgrał nowy program skrzyni-nie dociekałem szczegółów). Niestety, po przejechaniu ok. 200km historia się powtórzyła. Skrzynia weszła w tryb awaryjny + świecąca kontrolka diagnostyki. Po wyłączeniu auta i kluczykowaniu wyświetlił się kod P0702 (więc korzystając z tej strony internetowej w domu i odczytałem błąd tj. „system kontroli przełożenia/przenoszenia napędu/-usterka elektryczna”). Samochód po uruchomieniu wskoczył w normalny tryb, a kontrolka diagnostyki zgasła przy zmianie biegów przez skrzynię między 4 i 5 biegiem. Myślałem, że jest już wszystko OK. Niestety po przejechaniu kilku kilometrów sytuacja się powtórzyła. Więc znowu wyłączyłem, włączyłem i kilkaset metrów było OK. Ale niestety dalej dzieje się to samo. Mam zamiar odstawić auto do ponownej naprawy, ale obawiam się, że mój mechanik (niespecjalizujący się w jeepach) może mieć problem zlokalizować usterkę. W związku z powyższym moja prośba o poradę - może taka usterka to coś typowego w tych autach, więc jakby można było prosić o jakąś podpowiedź, gdzie pierwsze szukać, czy to coś z elektryką (na co wskazuje błąd P0702), czy coś innego. Nadmieniam, że mieszkam w okolicach Bielska-Białej, więc może ktoś ma namiary na sprawdzonych fachowców od takiego samochodu - chętnie skorzystam.  
Pozdrawiam, Bogdan.
 
 
Gryzli 
WG 2004 CRD Overland


Pomógł: 333 razy
Dołączył: 02 Kwi 2009
Skąd: z fabryki słoików
Wysłany: 2011-07-17, 13:47   

Podjedz do Krakowa do :raffi:

Czy mechanik zmienial Ci olej? Czy Ty zmieniales kiedykolwiek olej w skrzyni? Robiles zestaw startowy po zakupie auta?
Ewentualnie jesli masz gdzies blizej serwis mercedesa to tez mozesz spytac bo to bardzo popularna skrzynia merola jest 722.6 :idea:
Ale nalpiej do :raffi:
_________________
http://www.youtube.com/watch?v=sAaaXYtemHU
"...common sense is not so common" http://www.jeepnieci.pl
 
 
K9 


Pomógł: 89 razy
Dołączył: 13 Sty 2008
Skąd: UK/Sussex/Bochnia
Wysłany: 2011-07-17, 14:03   

Nie wiem jak jest obecnie ale nie chętnie przyjmują tam CRD . Już dwie osoby tam wysłałem to niestety odmówili i że tylko robią benzyniaki...Chodziło o sprawy silnikowe bo jak mosty, napędy, zawieszenia itp to jak najbardziej :thumbup:
_________________
Oświetlenie LED CREE wszystkie rozmiary
SPRZEDAM http://www.jeep.org.pl/fo...ic.php?t=100632
 
 
bogdan2.7crd 

Dołączył: 17 Lip 2011
Skąd: Bielsko
Wysłany: 2011-07-17, 14:21   

Robił wymianę statyczną oleju, ale nie wymieniał gniazda na kable wchodzące do skrzyni, a teraz czytam, że taka wymiana powinna byc. Przeczytałem na forum, że przy błędzie P0702 komuś taka wymiana gniazda pomogła. Wiem także,że jeszcze przed posiadaniem przeze mnie tego auta, poprzedniemu właścicielowi około 1 rok temu, także weszła skrzynia w tryb awaryjny, to w serwisie Jeepa w Krakowie wgrali program i zapisali, że przy ponownej tego typu usterce trzeba naprawiac magistralę can- dokładnie nie wiem, jaki wtedy wystapił błąd.Póki co dziekuję za zainteresowanie moja sprawa.

[ Dodano: 2011-07-17, 14:25 ]
Na pytanie, czy robiłem zestaw startowy nie moge odpowiedziec,bo nie wiem dokladnie o co chodzi.Przed zakupem robilem przeglad przedzakupowy w mercedesie w bielsku i wtedy mówili coś o tym gnieździe, że jest zawilgocone.
 
 
Gryzli 
WG 2004 CRD Overland


Pomógł: 333 razy
Dołączył: 02 Kwi 2009
Skąd: z fabryki słoików
Wysłany: 2011-07-17, 14:32   

bogdan2.7crd napisał/a:
ale nie wymieniał gniazda na kable wchodzące do skrzyni, a teraz czytam, że taka wymiana powinna byc.
Musi o ile cieknie... (libi cieknac z tego miejsca)
bogdan2.7crd napisał/a:
Na pytanie, czy robiłem zestaw startowy nie moge odpowiedziec,bo nie wiem dokladnie o co chodzi.


Chodzi o wymiane wszystkich plynow eksploatacyjnych i generalny przeglad i wymiana zuzytych czesci...

I trzeba bylo wrocic wlasnie do owego mercedasa w Bielsku i zrobic to wszystko u nich - mysle ze niewiel wiecej bys zaplacil... Jeszcze moze napisz do Adam Buszkowo na priva - on jest bardzo polecanym mechanikiem - moze ci pomoze :?: :idea:
_________________
http://www.youtube.com/watch?v=sAaaXYtemHU
"...common sense is not so common" http://www.jeepnieci.pl
 
 
bogdan2.7crd 

Dołączył: 17 Lip 2011
Skąd: Bielsko
Wysłany: 2011-07-17, 14:41   

Wymianę wszystkich płynów i wszystkiego co było nie tak robił mi mój mechanik, ktory ostatnio probował naprawic tryb awaryjny.
 
 
adam_buszkowo 
tel. 794684655


Pomógł: 114 razy
Dołączył: 31 Maj 2010
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2011-07-17, 15:12   

przy p702 wymiana oleju nic nie daje,to jak transfuzja krwi u chorego :mrgreen:
masz uszkodzony czujnik,lub zabrudzony pozycjoner.

auto musi zrobic szpec od merca,P0702 to kod bardzo ogólnego błędu,nic nie mowi o faktycznej usterce
pomiary opornosci czujników bywaja mylne
_________________
 
 
 
bogdan2.7crd 

Dołączył: 17 Lip 2011
Skąd: Bielsko
Wysłany: 2011-07-17, 16:07   

O jaki czujnik chodzi?
 
 
bonart1 


Pomógł: 77 razy
Dołączył: 14 Mar 2009
Skąd: Polska
Wysłany: 2011-07-18, 19:44   

bogdan2.7crd,
cuda i bledy ze asb sie robia tez przy slabym akumulatorze...
w tryb awaryjny ci nie wchodzi

w temacie czujnikow jest wejsciowy i wyjsciowy w skrzyni (speed sensor)
na pewno taki jest w skrzyni 545rfe, pewnie w tej mercedesowskiej tez to jest/musi byc...
_________________
Jeep Grand Cherokee WJ 4.7 V8 2001r.
KOD DO ZNIZKI AXA: 8181380
 
 
Gryzli 
WG 2004 CRD Overland


Pomógł: 333 razy
Dołączył: 02 Kwi 2009
Skąd: z fabryki słoików
Wysłany: 2011-07-19, 11:34   

bonart1 napisał/a:
cuda i bledy ze asb sie robia tez przy slabym akumulatorze...


Tak, ale przy slabym aku wyskakuje P0700 nie P0702 :|
_________________
http://www.youtube.com/watch?v=sAaaXYtemHU
"...common sense is not so common" http://www.jeepnieci.pl
 
 
m2m 


Pomógł: 74 razy
Dołączył: 11 Sty 2008
Skąd: ...???
Wysłany: 2011-07-19, 22:04   

bogdan2.7crd, p0702 wyskakuje tez przy walnietym czujniku turbo i wtedy skrzynia tez wlazi w tryb awaryjny
_________________
"jak widzę na allegro auto z silnikiem V8 i gazem, to zastanawiam się, czemu nie jest w kategorii "uszkodzone"
 
 
Misza 

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 19 Lis 2006
Skąd: Zgierz
Wysłany: 2013-06-18, 09:51   cd ...

a ten czujnik turbo który to i ile kosztuje ??
_________________
od tego sie zaczęło Jeep Cherokee 4L aut '98
 
 
 
yezy 

Pomógł: 28 razy
Dołączył: 07 Mar 2009
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2013-06-18, 10:02   

nie jestem fachowcem ale coś wrzucę od siebie
Mi skrzynia wariowała przy niskim napięciu akumulatora.Miałem słabe accu i przy rozruchu voltomierz spadał mi poniżej czerwonego pola-kiedy wtedy włączałem D skrzynia wariowała np. nie ciągnął i nie było świateł wstecznych
Znalazłem jednak sposób...po odpaleniu czekałem chwlię aż wskazówka voltmiarki osiągnie 14V i wtedy wbijałem D-i było OK
Wymiana accu tez pomaga
Życzę Ci żebyś miał tą najprostrzą dolegliwość :D
_________________
WG 2.7 CRD 2004
 
 
rmaslysz 

Pomógł: 23 razy
Dołączył: 07 Lut 2013
Skąd: Zamojszczyzna
Wysłany: 2013-06-18, 10:36   

Również może być to wina wybieraka.
_________________
WJ 2.7 CRD Limited '02
Audi A6 1.9 TDI '01
 
 
lak12 
DIESEL FUEL ONLY

Pomógł: 23 razy
Dołączył: 07 Mar 2010
Skąd: Myszków
Wysłany: 2013-06-19, 10:41   

również podpinam się pod pytanie, który czujnik turbo ??
bo męczy mnie p0243 i czasem skrzynia p0702..
_________________
Jeep Grand Cherokee Limited 2,7 CRD 04'
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group