|
Zapalaja sie wszystkie kontrolki na desce, ktos sie spotkal? |
| Autor |
Wiadomość |
qukor
commander 3.0 CRD
|
Wysłany: 2012-05-18, 08:08 Zapalaja sie wszystkie kontrolki na desce, ktos sie spotkal?
|
|
|
Moze ktos natknal sie na takie objawy - zapalaja mi sie wszystkie kontrolki na desce rozdzielczej - probowalem zaobserwowac kiedy - nie ma zasady - w czasie jazdy, w czasie stania w korku. Na 2-3 sekundy tablica rozswietla sie wszystkimi kontrolkami, potem po kolei gasna.
Kontaktowalem sie z serwisem czy to jakis objaw ksiazkowy, powiedzieli ze nie i prawdopodobnie zwarcie jakies - ale to sie dzieje nawet wetedy kiedy jest sucho.
Oczywiscie w pierwszej kolejnosci sprawdzalem olej, wszystko wydaje sie poza tym byc w porzadku, nie ma objawow jakichs na silniku.
Moze macie jakies pomysly z czego to moze wynikac?
z gory dzieki
qukor
Commander |
|
|
 |
Radkow
Commander V8

|
Wysłany: 2012-05-18, 08:15
|
|
|
Temat juz byl i w pierwszej kolejnosci z tego co pamietam jakis przelaczniczek/kostka w stacyjce ci pada.
http://www.jeep.org.pl/forum/viewtopic.php?t=77035 |
|
_________________ XK Commander 4,7 V8 QTII, większe kółka, jakaś osłona i więcej nie potrzeba i tak jest super
 |
|
|
|
 |
qukor
commander 3.0 CRD
|
Wysłany: 2012-05-18, 10:32
|
|
|
dzieki bardzo - i sorki ze nie znalalzem.
qukor |
|
|
 |
zielonawyspa
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Kwi 2011 Skąd: europa.zachodnia
|
|
|
|
 |
Filipjoker

Pomógł: 8 razy Dołączył: 06 Mar 2011 Skąd: Wawa - Białołęka
|
Wysłany: 2012-06-27, 01:34
|
|
|
Jak tam , ktoś rozwiązał temat definitywnie |
|
_________________ TJ 4.0 + kilka drobiazgów
XH 3.0 CRD + kilka drobiazgów - był. |
|
|
|
 |
tomjas
|
Wysłany: 2012-06-27, 08:15 Re: Zapalaja sie wszystkie kontrolki na desce, ktos sie spot
|
|
|
| qukor napisał/a: | Moze ktos natknal sie na takie objawy - zapalaja mi sie wszystkie kontrolki na desce rozdzielczej - probowalem zaobserwowac kiedy - nie ma zasady - w czasie jazdy, w czasie stania w korku. Na 2-3 sekundy tablica rozswietla sie wszystkimi kontrolkami, potem po kolei gasna.
Kontaktowalem sie z serwisem czy to jakis objaw ksiazkowy, powiedzieli ze nie i prawdopodobnie zwarcie jakies - ale to sie dzieje nawet wetedy kiedy jest sucho.
Oczywiscie w pierwszej kolejnosci sprawdzalem olej, wszystko wydaje sie poza tym byc w porzadku, nie ma objawow jakichs na silniku.
Moze macie jakies pomysly z czego to moze wynikac?
z gory dzieki
qukor
Commander |
A czy w momencie gdy te kontrolki sie zapalają wyłącza się dmuchawa - nawiew kabiny?
U mnie właśnie tak to wyglądało jednak od około dwóch lat problem ustał po wymianie akumulatora. Powiązałem te dwa fakty dość niedawno gdy mi się przypomniało że takie miganie kiedyś było i już bardzo długo nie występuję. I zacząłem się zastanawiać co mogło się stać że się naprawiło. Uszkodzenie, zużycie mojego akumulatora polegało na tym że raz na jakis czas z czasem coraz częściej tracił całą moc - raz odpalałem auto bez problemu a innym razem musiałem korzystać z kabli tak więc pomyślałem że jeśli takie spadki mocy aku występowały podczas jazdy to to mogła być przyczyna. Nie wiem na ile ta teoria jest z technicznego punktu widzenia prawdziwa natomiast sugeruję abyś zanim zaczniesz inwestować w przełącznik zespolony sprawdź najpierw aku. |
|
_________________ WK 2006 3,7 LAREDO 4X4 |
|
|
|
 |
rkmalina

|
Wysłany: 2012-06-27, 09:05
|
|
|
aku nie ma z tym nic wspólnego
nawet jak jest rozładowany tak ze nie startuje-prad rozruchowy- to wszystko sie swieci bez mrugania.
Przełacznik zespolony i kropka.
objawy--u mnie zwiekszało sie natezenie podswietlenia deski
dalej idac -problemy z migaczami ze swiatłami np jadac w nocy same gasną itd |
|
_________________ WK Limited 4.7 QTII 2005 +LANDI RENZO OMEGAS |
|
|
|
 |
tomjas
|
Wysłany: 2012-06-27, 13:31
|
|
|
| rkmalina napisał/a: | aku nie ma z tym nic wspólnego
nawet jak jest rozładowany tak ze nie startuje-prad rozruchowy- to wszystko sie swieci bez mrugania.
Przełacznik zespolony i kropka.
objawy--u mnie zwiekszało sie natezenie podswietlenia deski
dalej idac -problemy z migaczami ze swiatłami np jadac w nocy same gasną itd |
No więc wydaje mi się że mamy - mieliśmy inne objawy. U mnie nie było problemu samoistnej zmiany natężenia. Wyglądało to dokładnie tak, jak tuż przed odpaleniem auta - zapalają się i gasną wszystkie kontrolki + włącza i wyłącza dmuchawa tyle że w trakcie jazdy... |
|
_________________ WK 2006 3,7 LAREDO 4X4 |
|
|
|
 |
Kramag
GaCek 3,0 CRD 06

|
Wysłany: 2012-07-03, 20:15
|
|
|
Moja rada zawieś mniej kluczy przy tym od stacyjki bo najprawdopodobniej kolanem dotknąłeś i przekręciłeś kluczyk o pare stopni (wierz mi wystarczy) ja swoją drogą wkładam kluczyk tak żeby ucho z pozostałymi po przekręceniu było u góry. Problem zniknął.
Jeśli to nie pomoże przeczyść stacyjkę ostateczność wymiana kostki. |
|
_________________ Nobla temu co wynalazł łóżko ale niech ja dorwę tego co wymyślił robotę |
|
|
|
 |
joe
XK 4.7 V8 Limited

|
Wysłany: 2012-07-09, 13:59
|
|
|
| Pisało się o tym ze dwa lata temu.Miałem to samo. Najpierw kontrolki, potem światła przygasały. Wszystkiemu winny był przełącznik zespolony - i żadnym komputerem Ci tego nie zdiagnozują bo dzieje się to tylko okresowo - moja rada - przełącznik zespolony (sam miałem ten problem przez pół roku, aż posłuchałem rad kolegów na forum... bo w serwisie to by Ci pewnie komputer główny wymienili)... Jak byś miał "gubienie" masy to sprawdź prosto - odpal autko i poszarp za główne wiązki kabli dochodzące do skrzynki bezpieczników i do kompa - jak będzie przerywać masz odpowiedź. Powodzenia |
|
_________________ XK 4.7 V8 Limited LPG BRC |
|
|
|
 |
|
|